Usta sanatçı Özkan Uğur hayatını kaybetti! MFÖ grubunun yıldız ismi sevenlerini yasa boğdu... Özkan Uğur kimdir?.

"Özkan Uğur’un cenaze töreni 11 Temmuz Salı günü AKM'de saat 11.00'de yapılacak. Taksim Camii'nde öğle cenaze namazı kılınacak ve ardından Karacaahmet'te defnedilecektir. Tüm sevenlerinin ve ülkemizin başı sağolsun"

Posted  557 Views updated 10 months ago
Image

 

Özkan Uğur, 17 Ekim 1953'te ailenin beşinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasının adı Hurşit Uğur'dur. İlkokulu Reşat Nuri Güntekin İlkokulu'nda okurken mandolin ile tanıştı. Fenerbahçe Lisesi'nden mezun oldu. Lise yıllarında "Atomikler" adında amatör bir grup kurup, dönemin popüler şarkılarını çaldılar. Müzik hayatına 1970 yılında Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası'nda başladı.

Müzik hayatına Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası'nda başlayan Uğur, 1971 senesinde Mazhar Alanson ve Fuat Güner'in kurduğu Kaygısızlar grubunda profesyonel olarak basgitar çalmaya başladı.

1972'de kurulan Kurtalan Ekspres'in ilk kadrosunda bulunan Uğur bir süre sonra aynı yıl kurulan ve Erkin Koray'ın grubu olan Ter'de çalmaya başladı. Ter'den sonra, askerden dönen Barış Manço'nun yeniden kurduğu Kurtalan Ekspres'e katılıp 1973–1975 yılları arasında dönem dönem onlarla çalıştı.

Edip Akbayram-Dostlar ve Seyhan Karabay-Kardaşlar kadrolarında da bulunan Uğur, 1975'te Ersen ve Dadaşlar'da çalmaya başladı. Uğur, 1976'da yine Fuat Güner-Mazhan Alanson liderliğinde kurulan İpucu Beşlisi'ne geçtiğinde müzikal yolculuğunda Anadolu Rock sayfasını kapatmış oluyordu.

1978'de Galip Boransu ve Cengiz Teoman ile Grup Karma'yı kuran Uğur, Mazhar Alanson ve Fuat Güner'le aynı müzikal dili konuşuyordu ve MFÖ'nün Özkan'ıydı. Hayatında başka projeler olsa da grubun ayrılmaz üyesiydi.

'ARKADAŞIM ŞEYTAN' FİLMİYLE İLK DEFA BEYAZPERDEDE

MFÖ'nün grup olarak büyük başarı kazandığı 80'lerde oldukça üretken ve verimli olan Uğur, 1988'de Fuat Güner ve Mazhar Alanson'un da rol aldığı Arkadaşım Şeytan filmiyle beyazperdede ilk defa görünmüş oluyordu.

1996 yılında Yavuz Turgul'un yönettiği Şener Şen ve Uğur Yücel başrollerini paylaştığı "Eşkıya" filminde rol aldı. Aktör olarak adından başarıyla söz ettiren Uğur, çeşitli reklâm filmlerinde de oynadı. Atv'de yayınlanan Ağırlığınca Altın yarışmasını sundu.

1997'de başrolünde Meltem Cumbul'un oynadığı, Uğur Turagay filmi Karışık Pizza'nın soundtrack albümündeki "Maksat Muhabbet Olsun" şarkısını seslendirdi.

'EŞKIYA'DA OYNADI

1999 yılında yönetmenliğini Eşkıya filmini de çekmiş olan Yavuz Turgul'un yaptığı uzun soluklu TV dizisi İkinci Bahar'da Şecaattin rolünü büyük başarıyla canlandırdı. Dizideki rolüyle hafızalara kazınan Uğur'un, müzikal ve teatral anlamda sahip olduğu yetenekleri büyük takdir topladı.

2001'de yönetmenliğini Sinan Çetin'in yaptığı Komser Şekspir'de kamera önüne geçtikten sonra, 2002'de Suna Pekuysal'la başrolleri paylaştığı Yeter Anne isimli TV dizisinde oyunculuk yaptı. Dramadan komediye farklı türlerde oldukça başarılı bir oyunculuk performansı sergileyen Uğur, tüm bu dönemler boyunca her şeyin üstünde tuttuğu grubu MFÖ'yle albüm ve konser çalışmalarına da devam etti.

G.O.R.A.'DA GARAVEL KARAKTERİNİ YİNE BÜYÜK BAŞARIYLA CANLANDIRDI

Alacakaranlık, Cennet Mahallesi ve İstanbul Şahidimdir isimli yapımlarda oynadıktan sonra 2004'te Cem Yılmaz'ın yönetmen koltuğuna oturup gişe rekoru kırdığı filmi G.O.R.A.'da Garavel karakterini yine büyük başarıyla canlandırdı. G.O.R.A.'nın soundtrack'i için yaptığı "Olduramadım" isimli şarkıyla ilk solo çıkışını gerçekleştirdi.

2006'da "Kısık Ateşte 15 Dakika" isimli TV dizisinde Fazıl karakterini canlandırdı.

2014 yılında senaristliğini ve yönetmenliğini Cem Yılmaz'ın yaptığı "Pek Yakında" adlı sinema filminde Cem Yılmaz, Ozan Güven, Zafer Algöz, Şirincan Çakıroğlu, Çağlar Çorumlu, Ayşen Gruda ve Tülin Özen ile birlikte rol aldı.

Diskografisi

Barış Manço & Kurtalan Ekspres

1972: Ölüm Allah'ın Emri / Gamzedeyim Deva Bulmam

1973: Lambaya Püf De / Kalk Gidelim Küheylan

1973: Gönül Dağı / Hey Koca Topçu

1974: Nazar Eyle / Gülme Ha Gülme

Rıfat Öncel & Kurtalan Ekspres

1973: Zeynebim / Dosta Bizden Selam Olsun

Erkin Koray & Ter

1972: Hor Görme Garibi / Züleyha

Mazhar - Fuat

1974: Türküz Türkü Çağırırız (LP)

Edip Akbayram & Dostlar

1974: Garip / Kaşların Karasına

Ersen & Dadaşlar

1975: Dostlar Merhaba / Ne Sevdiğin Belli Ne Sevmediğin

1975: Gafil Gezme Şaşkın / Güzele Bak Güzele

1976: Ekmek Parası / Zalim

Selda & Dadaşlar

1976: Türkülerimiz (LP)

Seyhan Karabay & Kardaşlar

1976: Kan Davası / Dam Üstünde Çul Serer

İpucu Beşlisi

1976: Heyecanlı / Hop Otur Hop Kalk

Grup Karma

1978: İmkansız / Mutlu Mu Gülenler

MFÖ

1984: Ele Güne Karşı Yapayalnız

1985: Peki Peki Anladık

1986: Vak The Rock

1987: No Problem

1990: Geldiler

1992: Agannaga Rüşvet

1992: Dönmem Yolumdan

1995: M.V.A.B.

2006: AGU

2011: Ve MFÖ

Solo şarkılar

Maksat Muhabbet Olsun, Karışık Pizza filmi

Olduramadım, G.O.R.A.

Bir Bakman Lazım, Erşan Kuneri dizisi

Image

Your reaction?

0
LOL
0
LOVED
0
PURE
0
AW
0
FUNNY
0
BAD!
0
EEW
0
OMG!
0
ANGRY
0 Comments

  • Usta sanatçı Özkan Uğur hayatını kaybetti! MFÖ grubunun yıldız ismi sevenlerini yasa boğdu... Özkan Uğur kimdir?.
  • Oğuz Tarkan Yaşlı