"Bandırma Füze Kulübü"

’Otur oturduğun yerde’’ diyenlere inat, hayalleri çalınsa da pes etmeyen ve ülkelerinden uzakta, dünyanın bir ucunda, NASA’da hayallerine ulaşan Bandırmalı lise öğrencilerinin gerçek hikayelerinden esinlenilen ''Bandırma Füze Kulübü'' sinema filmi.Başrollerini; Alina Boz, Deniz Can Aktaş, Erkan Kolçak Köstendil, Atay Yıldız, Aslı Bekiroğlu, Görkem Sevindik, Öykü Gürman, Tolga Canbeyli, Gökhan Yıkılkan, Ahmet Saraçoğlu ve Altan Erkekli’nin üstlendiği, Nizam Namidar, Bülent Alkış, Bahtiyar Engin, Başak Akan, Çiçek Acar, Asaf Doğan, Emre Yılmaz, Hande Oktan, Cemalettin Çekmece, Bartu Mutlu, Kayra Orta gibi değerli oyuncularımızın da yer aldığı, yapımcılığını Mustafa Uslu’nun üstlendiği filmimizin yönetmen koltuğunda Ömer Faruk Sorak oturuyor.

Posted  253 Views updated 3 months ago
Image

1959 yılında, Bandırma’da lise öğrencileri tarafından, Türkiye’de eşi görülmeyen bir kulüp kurulur: "Bandırma Füze Kulübü"

Kulübe dahil olan öğrenciler kendi aralarında amatör etkinlikler düzenliyorlar; uzay, evren ve uzaylılar hakkında tartışıyorlardı.

Kulübün katılımcıları günden güne artmaktaydı, öyle ki iki yıl sonra öğrenciler kulübü büyütüp bir derneğe çevirmiş ve adını da “Bandırma Havacılık ve Uzay Araştırmaları Derneği” koymuşlardı.

Gençlerin bir sonraki adımı kendi roketlerini uzaya fırlatabilmekti. Pek çok denemeden sonra 1963 de yani 4 yıl sonra Marmara 4 roketiyle başarılı oldular.

Ekibin başarısı büyük ses getirdi, öyle ki dönemin cumhurbaşkanı ve genel kurmay başkanı ekiple görüşerek onlara destek sözü verdi.

Bu esnada katıldıkları uluslararası roket yarışmasında Amerika ve Almanya’nın ardından üçüncülük kazanmışlardı.

Marmara’nın ardından Hürriyet, Ata, Kıbrıs, Vega ve Sirius gibi yeni projelere başladılar. Hemen hemen her hafta yeni bir füze demesi yapıyorlardı. Bu projelerin içinde Marmara IV büyük bir başarı sağlamıştı. O güne kadarki en yüksek mesafeyi kat eden füze, 5415 metreye kadar yükselmişti.

Ekip başındaki İTÜ lü hocalari Kirkor ve ekibinin yeni hedefi “Aktrüs” projesiyle uzaya bir canlı gönderebilmekti

Bu projenin detaylarına göre 500 kg ağırlığında ve dört metre boyundaki Aktrüs’ün içine bir kapsül konulacak, roket 150 km’ye ulaştığında kapsül ayrılıp paraşütle dünyaya inecek ve farenin olası durumu incelenip elde edilen sonuçlara göre insanlı projeler gerçekleştirilecekti.

Ancak bu gelişmelerin ardından her ne hikmetse ekibe gelen destekler bir anda kesiliverdi. Üstelik Kirkor'un evinde bir yangın çıkmış ve tüm plan ve projeler bir anda yanıp kül olmuştu...

Bu olayın üzerine gidilmez ve hala da aydınlatılabilmiş değildir. Deneme alanları kapatılır ve çalışmalar birden bire sonlandırılır.

Kısacası, 1959 yılında umut verici bir şekilde başlayan ve 1963’te zirveye çıkan çalışmalar, faili meçhul bir bıçakla kesilir.

Bu güzelim proje nasıl akamete uğratıldı hala gizemini koruyor

Bizim Elon Musk' ları kim engelledi dersiniz?

Atatürk'ün yerli uçağa binişi.

1920'lerde Kurtuluş Savaşı yapıp, 1926'larda Uçak fabrikası kurup, 1935'lerde uçak ihraç eden bir ülke kurmuştu, O büyük Bilge, Önder, Mustafa Kemal Atatürk.

Nuri Killigil 'in silah fabrikası da bir gecede havaya uçuruldu.

İbretlik. Filmi yapılmalı.

VEFA, İstanbul'da bir semt adı mı sadece

Bandırma Füze Kulübü


Your reaction?

0
LOL
1
LOVED
0
PURE
0
AW
0
FUNNY
0
BAD!
0
EEW
0
OMG!
0
ANGRY
0 Comments