Facebook'un ücretli olacağı ve kişisel bilgilerin paylaşılacağı iddiası

İddia metni 2009 yılından beri dolaşımda.
Yardım merkezinde Facebook kullanımının ücretsiz olduğu ve Facebook’un gelir kaynağının reklam olduğu yazıyor.
Yardım merkezinde kişisel bilgilerin satılmadığı ve başkalarıyla paylaşılmadığı bilgisi vurgulanmış.
Türkiye’de aktif olmayan abonelik sistemine göre doğrulanmış rozeti isteyen hesaplar başvuru yapıp ücret karşılığı bu rozeti satın alabiliyor.

Posted  795 Views updated 11 months ago
Image

Facebook gibi platformlara dair belirli aralıklarla yanlış bilgiler yayılıyor. Paylaşılan bir metinde de Facebook’un ücretli olacağı ve kullanıcıların bu notu kopyala yapıştır ile paylaşmadığı durumda kişisel bilgilerinin kullanılmasına izin vermiş olacağı iddia edildi. Paylaşımlarda “Facebook bu yaz şarj etmeye başlayacak, fotoğraflarınızı kullanabilecek, Facebook artık bir kamu kuruluşu” gibi ibarelere yer verilmiş.

Paylaşım metni okunduğunda bozuk ve anlaşılması zor bir Türkçe ile yazıldığı fark ediliyor. Örneğin, “Facebook bu yaz şarj etmeye başlayacak” cümlesi epey anlamsız. Ancak paylaşım İngilizce düşünüldüğünde söz konusu kelimenin “ücret, ücretlendirmek, şarj etmek, ceza kesmek” gibi anlamlara gelen “charge” olduğu ve notun İngilizce aslından kötü bir şekilde Türkçeye çevrildiği anlaşılıyor. 

Metnin İngilizce orijinaliyse aşağıdaki gibi:

“It's official. Signed at 10:33. It's even been on TV. Facebook will start charging this summer. If you copy this to your wall, your icon will turn blue and Facebook will be free for you. Please skip this message or your icon will be deleted. Note: Mine is really blue. Remember that the new Facebook starts tomorrow (aka... new name, META) the rule that they can use your photos. Remember that the deadline is today!!! I do not allow Facebook or any Facebook-related entity to use my pictures, information, messages or posts, both past and future. With this statement, I give notice to Facebook, disclosing, copying, distributing or performing any action against me according to this profile and/or its content is strictly prohibited. Violation of privacy is punishable by law.”

Nitekim bu çeviri Google üzerinden araştırıldığında aynı iddia metninin 2011 yılından beri dolaşımda olduğu ve 2016, 2022, 2023 yıllarında yaygınlaştığı anlaşılıyor. Hatta bir kaynağa göre bu iddianın benzeri 2006 yılında MSN popüler bir iletişim aracıyken bu platformda yayılmaya başlamış.

Facebook’un ücretsiz olduğu ve ücretsiz kalacağı, aynı zamanda kişisel bilgilerin ifşa edilmesinin söz konusu olamayacağı Facebook ve diğer platformlar tarafından açıklanmış. 

Kişinin hangi verilerini kimlerle paylaşmak istediğine dair ayarların “Gizlilik Ayarları” başlığı altında kendi kontrolünde olduğunun altı çizilmiş. Ayrıca Facebook ikonu zaten mavi olduğundan maviye dönmesi gibi bir durum söz konusu olmadığı ve ücret ödemeyen hesapların silinmeyeceği de vurgulanmış.

Facebook’un güncel ücretlendirme ve gizlilik/güvenlik politikaları hakkında bilgi almak isteyenler Facebook Yardım Merkezi kısmında “Facebook kullanmak ücretli midir?” sorusunun altında bulunan cevaptan yararlanabilir. 

Burada yer alan bilgiye göre Facebook’u kullanmak ücretsiz, Facebook reklam geliri üzerinden para kazanıyor. Ancak bu platformdan kısa mesaj bildirimi veya alışveriş yapmak isterseniz Facebook sizden dolaylı olarak ücret talep edebilir.

Aynı kısımda Facebook’un Meta aracılığıyla satın alma işlemi yaptığınızda dahi bilgilerinizi üçüncü kişilerle paylaşmadığı belirtilmiş. Ayrıca Facebook kullanırken güvenlik için yapılması önerilen gizlilik ayarları ve birtakım uyarılara buradan ulaşabilir.

Facebook’un kurumsal adı 2021’de Meta oldu

2021 yılında Mark Zuckerberg’in Facebook’un kurumsal adının Meta olarak değiştirileceğini duyurması platformun bundan sonra ücretli olup olmayacağı ve kullanıcıların kişisel bilgilerinin nasıl işleneceği ile ilgili soru işaretleri oluşturmuş olabilir. Ancak Facebook kamuya ait değil, hala özel bir şirket.

Meta 2021 yılında Facebook, Messenger, Instagram ve WhatsApp gibi uygulamaları bünyesinde barındıran bir çatı markası olarak duyurulmuş. Zuckerberg, bu platformların artık kullanıcıların üç boyutu deneyimleyebileceği bir “Metaverse” şirketine dönüşeceğini eklemiş. Bu dönüşüm kapsamında Facebook’ta Meta Pay ve Meta Mağazası gibi Metaverse teknolojisinin son ürünlerinin alım satımının yapılacağı eklentiler yer aldı.

Birçok özelliği henüz Türkiye’de aktif olmayan yeni Facebook, bazı koşulları sağlayan hesaplara "Meta Verified" adı altında abonelik veriyor. Şu anda Türkiye’de kullanılamayan doğrulanmış rozetini almak için 18 yaşından büyük olmak, kimliğini ispat etmek ve geçmişte Facebook gönderilerinin belirli bir etkileşimi sağlamış olması gerekiyor. Bu koşulları sağlayıp başvuruda bulunan hesaplar aylık 279,99 TL karşılığında doğrulanmış rozetine sahip olabilecek. Ancak bu durum abonelik istemeyen kullanıcıların Facebook’u ücretsiz olarak kullanmaya devam etmesine engel değil.


Your reaction?

0
LOL
0
LOVED
0
PURE
0
AW
0
FUNNY
0
BAD!
0
EEW
0
OMG!
0
ANGRY
0 Comments

  • Facebook'un ücretli olacağı ve kişisel bilgilerin paylaşılacağı iddiası
  • Oğuz Tarkan Yaşlı